Ученици и учители от ПГЧЕ „Васил Левски“ подготвиха много емоционално посрещане на гостите от партньорските училища: СУ „Петко Рачов Славейков“- Кърджали с директор Милко Багдасаров и Средно училище с езиково обучение „Александър Сергеевич Пушкин“-Варна. Срещата на всички педагози и деца е по Национална програма „Иновации в действие“. Срещата започна с много настроение, танци и питка за присъсващите.

Рада Гешева разказа подробно за историята на гимназията по време на обиколката на училището.

Гостите от Кърджали и Варна бяха приятно изненадани от обстановката в Руската гимназия. Те разгледаха физкултурния салон, където поиграха за кратко и волейбол. Надникнаха и в кабинетите по информационни технологии и присъстваха за кратко в час по философия. Присъстващите се насладиха на музикалния поздрав на ученичката Александра Джермова.

Директорите на иновативните училища размениха специално изработени авторски произведения на изкуството в знак на уважение и партньорство.

Минути след това изгледаха 30-минутен филм за живота на гимназията, както и за партньорството ни с Школа 619 от Санкт-Петербург и участието на ученици и учители в ежегодния Петербургски Международен образователен форум.

До края на седмицата екипът на Руската гимназия ще представи на гостуващите учители и ученици иновативни практики и проекти по които работи, както и много други предизвикателства и изненади от Руската гимназия за гости от Кърджали и Варна.

Учениците от Руската гимназия отправиха интересно предизвикателство към СУ „П. Р. Славейков“ – Кърджали и СУ „А. С. Пушкин“ – Варна като подариха магнитни картички с маркирани забележителности от града. Гостите трябва да ги открият, да се снимат пред тях и да публикуват в своите фейсбук страници с хаштаг #ruskatabs.

В края на пребиваването си в Бургас гостите трябва да са се снимали пред всички обекти и да отговорят на забавните въпроси на бургаска тематика, подготвени специално за тях, за да получат сертификат със званието „Почетен бургазлия“. Всички те с нетърпение очакват момента на номинацията, с радост съобщиха от екипа на Руската гимназия.

Младежите и техните ръководители от Кърджали и Варна пристигнаха вчера в Бургас и бяха изключително приятно изненадани с танци, филм и подаръци. Днес те бяха отново посрещнати в двора на Руската гимназия този път от момичета и момчета, облечени в руски традиционни костюми, които ги очакваха за снимки пред специално изработена рамка.

С голямо въодушевление и много положителни емоции гостите също се преоблякоха в тези костюми и за миг се потопиха в света на руската култура. Денят продължи с официално представяне на иновацията МОСТ – Мислим, откриваме, споделяме, творим, по която работи ПГЧЕ „Васил Левски“ вече втора година.

Учителите по руски език и математика, Нели Кацарска и Милена Андонова, запознаха присъстващите с портфолиото на гимназията като иновативно училище в специално изработен блог – Иновативно училище – https://innovation.gimnasy-rus-bs.net.

Всички заедно наблюдаваха уникалния проект „Фолклорът в композиторското творчество“, представен от ученици от X клас и Илияна Мелникова – учител по музика и ИТ, като един от проектите, заложени във втората проектна седмица (21-24.06.2021 г.) на гимназията „Времето е в нас и ние сме във времето“.

Всички внимателно слушаха презентациите и се представиха отлично в играта на Kahoot и в състезанието „Стани богат“, но най-важното е, че научиха много интересни факти за българските композитори и се забавляваха, а накрая Илияна Мелникова приятно изненада присъстващите с музикално изпълнение на ръченица… на цигулка!

В края гости и домакини се отправиха на разходка из Бургас, съпроводени от учителя по история Евгений Искимжи и преподавателя по география Милена Проданова, за да изпълнят своята мисия с #ruskatabs.

https://www.gramofona.com/burgas-obshtestvo/kardjaliyci-i-varnenci-se-vpusnaha-v-misiyata-ruskatabs?fbclid=IwAR1E9Ih3d4XdP_6J78vL0iSl9nH-EtHncqWch6m_d-ze2V5PKZJITL8WbTM

Ученици от Гимназията за чужди езици „Васил Левски“ и техните гости от Варна и Кърджали разгледаха новата сграда на Библиотеката. Те бяха единодушни, че нововъведенията, техническите постижения и най-вече книгите правят Библиотеката  уникално място за учене и забавления.

Да посетиш Бургас и да не стигнеш до остров Света Анастасия вече е все едно да отидеш в Рим и да не видиш Ватикана, така че задължителна част от програмата на нашите гости беше чудесното Морско пътуване до острова, комбинирано с разказ за историята му и разбира се легендите.

В страшен пърформанс вкараха учениците от ПГЧЕ „Васил Левски” своите гости от СУ ”П. Р. Славейков” – Кърджали и СУ „А. С. Пушкин” – Варна. Участниците в междуучилищния обмен на иновативни практики станаха герои в  преживяване, целта на което е „изчистването от страховете” през срещата им с тях.  Гостите, които са в Бургас по НП „Иновации в действие”, изживяха проекта „Чудовища и фобии в съвременната култура”. Учениците в екип – Таня и Йоана Вълчеви, Анастасия Фам, Християна Германова, Мирабелла Костаниян от IX Е  и Доника Кошничарова, Йоана Кънчева, Симона Коюмджиева и София Борисова от IX Д, с ръководители С. Чалъкова – преподавател философски цикъл, и А. Янакиева – психолог, се опитаха да дадат  отговори на това как човек с помощта на изкуството не само създава ужаси, но и се научава да ги преодолява, как чудовищата във филми и приказки са свързани със страховете на съвременния човек, какво всъщност е страхът и от какво ни защитава. 

Още със самото влизане в сградата на училището гостите бяха  потопени в страшния филм. Единственият въпрос, на който трябваше да отговорят, преди да влязат в стаята на страха беше: ”Готови ли сте да се разделите с част от своите страхове?”.

Домакините, с маски на лица, в предварително подготвения тъмен коридор, посрещнаха учениците от двете училища и техните преподаватели. Със специални ленти, които да закрият очите им, те бяха въведени по тъмен коридор, в който звучеше ужасяваща музика. След първото зловещо преживяване, те бяха въведени зад черната завеса. 

Там преодоляха още едно предизвикателство – „паник кутия”, в която, ако изберат да бръкнат, получават награда.  След като преминаха и това изпитание, потопени  в атмосферата на страха,  гостите  изслушаха презентациите за страховете, фобиите, и страшните герои в приказките, легендите и филмите.  

В специалния куиз учениците гости и техните преподаватели имаха възможност да спечелят награди, ако отговорят правилно на въпроси, свързани с чутото.  

Екипът представи и обобщението  на анкета, проведена сред учениците на руската гимназия, за това кои са най-страшните градски пространства, най-разпространените суеверия, най-страшните хора. Поредното предизвикателство, което отправиха домакините към своите съученици, е да проучат има ли плашещи пространства в техните градове, които биха могли да бъдат опитомени чрез изкуството. Те визуализираха идеята си с примера за Немската болница, преди, когато беше изоставено, страшно място, и сега, такава, каквато и те самите имаха възможност да я посетят в рамките на визитата.

Друга част от изследователската дейност на учениците имаше за цел да намери и снима страшни места в Бургас. Това страшно табло с топ 10 на страховити пространства също беше представено.

На финала героите  в това приключение затвориха свои страхове в кутията на Пандора. Символичният акт предполага,  че той вече няма да съществува.

Учениците на руската гимназия споделиха, че в своето изследване са стигнали до  извода, че катарзисът е това, което ни освобождава от страховете ни през изкуството и през осъзнаването, че освен страха, който ни пази – т.нар. еволюционен страх, има страхове, с които можем да се срещнем фронтално и да се освободим от тях.

Накрая на пърформанса учениците свалиха своите черни тениски, сложиха белите си униформени ризи и обявиха ПГЧЕ “В. Левски” за зона, свободна от страха.

Проектът е част от втората проектна седмица (21-25.06.2021 г.) на гимназията „Времето е в нас и ние сме във времето“.

Много интересен проект „Еко – Ехо 21“, включващ авторски проучвания и анализ на резултатите, представиха ученици от IX и XI клас с ръководител Ваня Димчева.

Проектът е част от втората проектна седмица (21-25.06.2021 г.) на гимназията „Времето е в нас и ние сме във времето“.

За своето училище и иновативните практики и проекти разказаха представители на Ученическия съвет на СУЕО „А. С. Пушкин“, гр. Варна, които гостуват в ПГЧЕ „Васил Левски“ по НП „Иновации в действие”.

СУЕО „А. С. Пушкин“ осигурява профилирано езиково обучение – формиране на лингвистична, комуникативна и социо-културна компетентност по два чужди езика. Изучаването на трети чужд език цели усвояване на рецептивни умения.

Руският език е приоритет, със съхранени традиции в обучението през годините присъства в учебния план от I до XII клас. Усвояването от всеки ученик на минимум три чужди езика, регламентирано в курса на обучение, е единствено за регион Варна и осигурява оптимални възможности за развитие (учениците са носители на отличия в регионални и международни олимпиади и състезания), както и за успешна бъдеща реализация. Училище – база по руски език за Североизточна България.

Училище, в което функционира български филиал на Център за международно образование “Етносфера”, гр. Москва. Училището предлага и компютърно обучение – изучаване и използване на компютъра като инструмент за работа, творчество и средство за комуникация с хора от целия свят. Предметът “Информационни технологии” се изучава като IV-ти профилиращ предмет в гимназиалния етап на обучение.

Виктория Панайотова – председател на Съвета, разказа пред всички за своята любов към езика на Пушкин и високото отличие от Руската страна.

В quiz към иновативния проект „Разследване в Бургас“ от Втората проектна седмица на ПГЧЕ „Васил Левски“, с ръководители – Кирил Колев и Деница Азманова взеха участие и гостите по НП „Иновации в действие“ от Кърджали и Варна, заедно с ученици от IX и X клас, представители на Руската гимназия. Викторината се проведе в три кръга – I – Знания от обща култура, II – Визуален и III – Музикален. В рамките на 40 минути участниците отговаряха на въпроси и трупаха точки, като в края беше излъчен победител.

Повелителят на моретата и океаните Нептун „акостира“ в двора на Руската гимназия и посрещна с огромен жезъл учители и ученици от СУ „П. Р. Славейков“ – Кърджали и СУ „А. С. Пушкин“ – Варна.

Жегата днес не успя да притесни никого в последното страхотно събитие, което беляза и края на срещата между трите училища.

Всички участници похапнаха вкусен сладолед преди да посрещнат Нептун и свитата му, след което започна церемония по придобиване на сертификат „ Почетен Бургазлия“, с който бяха удостоени всички присъстващи от Кърджали и Варна.

„Който остане три дни в Бургас, вече е половин бургазлия, защото се е влюбил в града ни“, извика на висок глас по време на награждаването Нептун. Той бе в компанията на съпругата си – Русалката и верни помощници. Тримата въртяха колелото на късмета пред погледите на заинтригуваните преподаватели и деца.

Само за една седмица кърджалийци и варненци показаха колко добре са се запознали със забележителностите в Бургас и региона и отговаряха смело на над десетина въпроси, свързани с морския град.

За верните отговори учителите получиха като подарък малки закачалки с морски елементи. Учениците си тръгнаха със сувенири тип корабчета. Отделно от това всички получиха и сертификати.

Директорът на Руската гимназия Весела Иванова пожела на гостите си да бъдат все така любознателни и срещите им в бъдеще да продължат.

Учителите от Кърджали и Варна благодариха от сърце за страхотното посрещане и всички проготвени изненади.

https://www.gramofona.com/burgas-obshtestvo/neptun-nacityi-uchiteli-i-uchenici-ot-kardjali-i-varna-v-ruskata-gimnaziya?fbclid=IwAR27IxaiqXsQwGvhTd2BZ1F4H8jNpQCecJkfexdFFuAy3uyhiyqkw5FPzKw

https://www.burgas.bg/bg/novini/zabavleniya-i-mnogo-emotsii-okolo-priza-pocheten-burgazliya-za-gostite-na-ruskata-gimnaziya-po-np-inovatsii-v-deystvie?fbclid=IwAR1nJ0DvKbN2iP7bd-77ifqlrvL2oG-ku04R_fcQ_rl-EluEOetYj3O_gs4

http://www.novjivot.info/2021/06/27/%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d0%b9%d0%ba%d0%be%d0%b2%d1%86%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%b5%d1%82%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b1%d1%83%d1%80%d0%b3%d0%b0%d1%81-%d0%ba%d0%be-%d1%83%d1%87%d0%b8%d0%bb%d0%b8/?fbclid=IwAR35BTaqtceytFh1mGWNPZA8NqyqjcAd3YSswIvBVUY1uQMG4VEPRtiWlms

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.