26 септември е провъзгласен за Европейски ден на езиците от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз на 6 декември 2001 година, която бе обявена за Европейска година на езиците. Целта на празника е да насърчи изучаването на чужди езици в Европа.

На 25 септември в Профилирана гимназия за чужди езици „ Васил Левски“ бе отбелязан Европейският ден на езиците с различни инициативи.

В чест на празника учениците от X  клас с учител Мария Стоянова произнесоха и изписаха думата “благодаря” на 24 европейски езика. Изборът на тази дума не беше случаен, според психолозите тя наистина е вълшебна – емоциите, които човек изпитва, когато я чуе, са подобни на тези, които възникват у децата, когато нежно ги галят по главата. Така бихме искали да се чувстват нашите възпитаници, когато учат руски, английски и немски език. Те също бяха подготвили интересни презентации.

Инициативи на учениците

Ученици от IX и X клас от паралелките с изучаване на немски език с учител Мариана Корадова изготвиха и представиха интересни презентации по темата, а техните съученици от XI д,е и XII д,е   с интерес слушаха и дискутираха по темата защо е изключително важно да учим чужди езици.

Презентация 1

Презентация 2

По идея на нашия психолог, госпожа А. Янакиева класовете споделяха езика на емоциите на различни чужди езици и описваха емоциите си на руски, немски, френски, български, турски, испански, гръцки, италиански и други европейски езици.

Наши възпитаници с желание взеха участие и в конкурса към община Бургас „Бургас харесва младите преводачи“ и твориха или превеждаха на руски или немски език. На Европейския ден на езиците бяха излъчени и наградени победителите в конкурса „Бургас харесва младите преводачи“. Гимназия за чужди езици „Васил Левски“ се представи с авторски творби и преводи на руски и немски език. Призови места заеха Мирабела Костаниян от IXе – второ място с българската народна приказка“ Защо слънцето не се жени“ и първо място за Елизавета Селиванова от XIд клас с авторска творба „Из моего дневника сновидений“. Поздравления за приноса на рецензента на работите по руски език – госпожа Нели Кацарска – учител по руски език от нашата гимназия.

Преводи на разказа „Кръв от къртица“ на Здравка Евтимова и на авторски текст „Приключенията на Одиф“ бяха изпратени за публикация в списанието „ДИВО“ на нашето партньорско училище Школа 619 от Санкт-Петербург.

На 26. 09 – Европейския ден на езиците, трима ученици от гимназията ще покажат своите умения по английски  език в националния  кръг на международното  състезание  по английски език „Kangaroo Global Linguistics 2020“ в гр.София, организирано от Асоциациятя на Кеймбридж училищата  в България. Нашата гимназия е известна с профилираната  подготовка в изучаването на руски, английски и немски език и е едно от най-предпочитаните  езикови училища в град Бургас.