От идеята и инициативата на Румяна Емануилиду – председател на Сдружение „Общество за духовни изяви“ и на Инициативния комитет, срещата с Велин Задгорски до откриването на великолепно изработения от скулптора Руси Костадинов бюст-паметника на Петко Задгорски с участието на ученици от ПГЧЕ „Васил Левски“.

С тържествена церемония на 19 юни 2021 година беше открит бюст-паметникът на художника Петко Задгорски в Морската градина на Бургас. Той се намира на метри от статуята на Пушкин, създадена от него през 1952 г. и превърнала се в една от културните емблеми на града.Въпреки дъждовното време десетки бургазлии, сред които и ученици и учители от ПГЧЕ „Васил Левски“, присъстваха на церемонията и оставиха цветя пред бюст-паметника на Петко Задгорски.

https://www.burgasinfo.com/news/view/5/109655?utm_source=fb&utm_medium=page-post&fbclid=IwAR3C_kv2vhoGsaAi4iJ15hO24wCh8lilthOqNuDuh_ck9Vk6yDCGf_6dBYc

Първият председател на Дружеството на бургаските художници вече има достойно място в алеите на Морската градина, посочи кметът на Бургас Димитър Николов. „Символично неговият бюст-паметник се намира на броени крачки от една от най-добрите му творби. Мисля, че беше класиран като най-добрия паметник на Александър Пушкин извън пределите на Русия в Европа и в света. Нека се гордеем с неговите творби“, допълни той. Автор на бюст-паметника е скулпторът Руси Костадинов. „Надявам се да хареса на бургазлии, да му се радват и да го приемат като свое богатство“, посочи той.Това е един от най-хубавите паметници в Бургас, обясни председателят на Сдружение „Общество за духовни изяви“ и на Инициативния комитет Румяна Емануилиду. „Мисля, че този културен знак е показателен за Бургас, че се развива в правилната посока към култура и духовност”, допълни тя. Изкуствоведът Елисавета Станчева прочете благодарствено писмо от името на наследниците на Петко Задгорски. Руската гимназия изрази своята съпричастност към събитието. Прекрасна програма бяха подготвили учениците от гимназията под ръководството на своите учители Женя Иванова и Яна Димитрова. Чухме стихове на Пушкин и Веселин Ханчев, разказ за творчеството на Петко Задгорски, учениците поднесоха цветя и сведоха глави в знак на признание пред делото на художника. На церемонията днес присъстваха и ученици на Петко Задгорски. Любомир Раев е на 87 години и със сълзи си спомни за своя преподавател по рисуване в тогавашната Мъжка гимназия. „Знаех за желанието му да направи Пушкин и е чудесно, че са го сложили точно тук до Пушкин. Прилича си, точно такъв си беше. Като всеки учител си беше строг. Това са спомени, само това остава“, разказа той.Стъпките по изпълнение на идеята за изграждането на бюст-паметника на бургаския творец започват през 2019 година. Спазвайки общинската наредба за паметниците, много бързо се събират и внасят нужните 1305 подписа, сред които над 500 на ученици и учители от ПГЧЕ „Васил Левски“.

https://www.gramofona.com/horata/otkriha-pametnik-na-petko-zadgorski-v-burgas