Ретроспекция на темите от обучението на ученици от ПГЧЕ „Васил Левски“ по проект „Съвместни трансгранични инициативи за намаляване на отпадъци в Егейско и Черно море (Seas without waste)” по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег – ИПП България – Турция 2014 – 2020 г. и моменти от посещението на учениците в Природен парк Странджа и трансграничната мобилност:

Обучението на ученици от ПГЧЕ „Васил Левски“ по проект „Съвместни трансгранични инициативи за намаляване на отпадъци в Егейско и Черно море (Seas without waste)” по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег – ИПП България – Турция 2014 – 2020 г. завърши с участието на част от групата в партньорска среща в Кешан и Енез.

Програмата за първия ден от трансграничната мобилност започна с посещение на детска площадка от излезли от употреба вещи и материали, където ни посрещна кметът на град Кешан – Мустафа Хельваджиолу.Второто интересно място, което разгледахме, беше селото Джамълджа, с колоритните му къщи, изрисувани за фестивала на призраците, в който участват много хора с костюми и декори от повторно използвани материали, със собствен музей в Стара сграда, използвана някога за училище. Накрая на разходката кметът на селото ни почерпи с чай.Денят ни завърши с прекрасна гледка към залива Сарос в Национален парк Кьокчетепе, където ни впечатлиха уютните юрти, къмпинг и места за отдих и плаж, а турските партньори спечелиха поздравления за чудесно свършената работа.

Вторият ден от проекта премина в едно училище в Енез. В актовата зала беше подредена съвместна еко изложба, подготвена от учениците. Представени бяха презентации от българска и турска страна за обучението на учениците по проекта, за видовете отпадъци и необходимостта от разделното им събиране и рециклиране. След това се проведе състезание – викторина “Какво знаем за отпадъците“, в което всички ученици се представиха отлично, опитаха се да запомнят имената на морските обитатели на български и турски и много се забавляваха.

Последните събития от програмата на партньорската среща по проект „Съвместни трансгранични инициативи за намаляване на отпадъци в Егейско и Черно море (Seas without waste)” по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег – ИПП България – Турция 2014 – 2020 г. бяха среща с каймакама (областен управител) на Енез и после посещение на крепостта на Енез и лагуните на Егейско море.