На 18 ноември се проведе обучение за старши посланици – уебинар относно новостите в Програмата за училища посланици и приоритетите в работата на Европейския парламент,организирано от Бюро за връзка на Европейския парламент в България, Програма за училища посланици на Европейския парламент.

Лектори в уебинара бяха:

Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП Що е то гражданско образование и кому е нужно то? Веселина Ангелова, отдел Информация и комуникация, Представителство на Европейската комисия в България Новости в Програмата за училища ‒ посланици на ЕП
Таня Чунтова, Връзки с обществеността, Бюро на ЕП Актуалните теми в европейския дневен ред проф. д-р Ингрид Шикова, катедра „Европеистика“ на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ Планиране и организационни подходи на дейностите за училищата ‒ посланици на ЕП, в различните нива на Програмата
д-р Красимира Василева, председател на НАБЕК Приоритетите в работата на евродепутатите за настоящия политически сезон
Ева Майдел, член на Европейския парламент (ЕНП)
Цветелина Пенкова, член на Европейския парламент (С§Д)

Обученито относно НОВОСТИТЕ В ПРОГРАМАТА ЗА УЧИЛИЩА ПОСЛАНИЦИ И ПРИОРИТЕТИТЕ В РАБОТАТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ се проведе като продължение на встъпителното обучение за старши посланици към Програмата за училища посланици на Европейския парламент за учебната 2021/2022 година.

Представени бяха новостите в Програмата за училища посланици на Европейския парламент за учебната 2021/2022 година.

Актуални теми от европейски дневен ред : Планът за възстановяване на Eвропа – отговорът на кризата, зелена Европа, дигитална Европа, устойчива (стратегически автономна Европа).

Приоритети на Европейския парламент-

1.Социално-икономическо възстановяване;

2. Солидарност, основана на общи ценности;

3. Европейската зелена сделка – нови правила за общата селскостопанска политика;

4. Създаване на сигурна и конкурентоспособна цифрова среда – дигитални услуги, изкуствен интелект, обмен на данни, киберсигурност;

5. По-силна Европа в света – човешки права, търговия, отношения със съседните страни;

6. Изграждане на здравен съюз;

7. Миграцията;

8. Европейската демокрация – общи ценности,

върховенство на правото, основни човешки права.

Планиране и организационни подходи на дейностите за училищата ‒ посланици на Европейския парламент в различните нива на Програмата.

През първата година на присъединяване към Програмата старшите посланици на ЕП, съвместно с младшите посланици, организират и провеждат дейности главно в рамките на класа, училището,осъществяват връзка с родителите и с органите на местната власт.

През втората година на работа по Програмата, посланиците на ЕП в училище насочват своите дейности повече извън неговите рамки,достигайки до по-широка част на местната общност, a учениците са повече овластени в техните дейности.Контакти с органите на национално равнище, затвърдена представа за управлението на страната, функционирането на ЕС и граждански изяви.

Участия на европейско ниво по Програмата.

През третата година след присъединяването си към Програмата училищата имат ролята на „експерти“ в работата на Програмата.

– Посланиците на ЕП са ментори на новоприсъединилите се училища.

– Организират и провеждат дейности в рамките на националната EPAS мрежа –

съвместни събития с новите училища, както и с тези от другите нива.

Включват възможно голям брой участници в дейностите – от училището, от други училища, от местната общност.

Участия на европейско ниво по Програмата.

В обучението се включиха старшите посланици от ПГЧЕ „Васил Левски“:

Силвия Чалъкова (учител по философия и гражданско образование)

Ваня Димчева      ( учител по биология и здравно образование)

Ето и по-важните новости в Програмата през 2021/22 г.: ·      

Засилен акцент върху работа с учебните материали по Програмата

Планиране на дейностите по Програмата в зависимост от нивото, в което се намира училището, както и подробности за това какво се очаква от училищата в различните нива, бяха представени в презентацията на Красимира Василева.

Приоритети в работата на Европейския парламент

Новости в Програмата -презентация.

Приоритетите в работата на Европейския парламент бяха представени от Ингрид Шикова. Много от тях бяха споменати и в разговора с двете евродепутатки. Цветелина Пенкова (С§Д) акцентира върху Зелената сделка, цифровия преход (киберсигурност и киберграмотност), контрола върху разходването на европейски средства и върховенството на правото, а Ева Майдел се спря на предизвикателствата, свързани със Зелената сделка, като настоящите високи цени на тока и суровините и различните изходни позиции на отделните страни, както и на мигрантския натиск и опазването на външните граници на ЕС. Обсъден беше и въпросът за участието на гражданите в Конференцията за бъдещето на Европа, а старшите посланици зададоха въпроси за тестовете и мерките, свързани с Ковид, които да позволят връщането на учениците в училище, както и за дейностите, предвидени по време на Европейската година на младежта.

Що е то гражданско образование и кому е нужно то?

Ресурси за гражданско образование

Ресурсите за гражданско образование, представени от колегите ни от Представителството на Европейската комисия, можете да намерите на:

·       Видео уроци

·       Помагало за учители за 11 клас

Други платформи и ресурси, които могат да бъдат полезни в работата Ви по Програмата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.