В първата седмица на юни делегация учители и ученици от ПГЧЕ“Васил Левски“, Бургас посети СУ „Петко Рачов Славейков“, Кърджали по Национална програма „Иновации в действие“. По същото време гости на училището бяха и представители на ПГ „Иван Сергеевич Аксаков“ , Пазарджик. Делегациите на гостите бяха съставени от четирима ученици и трима учители всяка, предвождани лично от директорите на гимназиите – г-жа Весела Иванова от Бургас и г-жа Иванка Ваклинова от Пазарджик.

Програмата на четиридневното гостуване беше пълна с интересни учебни занимания и преживявания, както и с богати възможности за обмяна на опит и добри практики в иновативната дейност на училищата.

Още с пристигането си в понеделник гостите бяха посрещнати от директора на училището-домакин Милко Багдасаров, отговорника за програмата и иновациите Нешка Шопова, учители и ученици от иновативните паралелки, както и изявени представители на Школа „ИстОрика“ и Ученическия парламент. След традиционното запознаване с материално-техническата база, от която всички гости се впечатлиха изключително много, в Актовата зала на училището се проведе обсъждане на реализирането на иновациите като основа за повишаване на мотивацията на учениците за участие в учебния процес. Впоследствие разговорът прерасна в дискусия за иновациите в средното образование, като всяко училище представи своята иновация.

В знак на уважение и добро партньорство символични подаръци си размениха директорите на трите училища: Весела Иванова – Директор на ПГЧЕ „Васил Левски“, Бургас, Иванка Ваклинова – Директор на ПГ „И.С. Аксаков“и Милко Багдасаров – Директор на СУ „П.Р.Славейков“.

Вечерта разговорите продължиха с много настроение на брега на язовир Кърджали, където в неформална обстановка и по направления се проведоха много ползотворни дискусии и разбира се с концертна програма, подготвена от ученици и учители на домакините.

Вторият ден бе посветен на иновацията, която осъществява историкът Димитър Димов със своите ученици в Школа „ИстОрика“. „ИстОрика“ развива дейността си много по-отдавна и гостите имаха възможност да наблюдават един реален учебен час на членовете ѝ, след което ръководителят Димов представи работата през годините, постигнатите успехи, реализираните национални конференции и филми. В края на презентацията всички присъстващи се насладиха на филма за патрона на училището и оцениха креативността, знанията и уменията на участниците в школата. Следобедът включваше посещение на Перперикон с професионална екскурзоводска беседа.

В третия ден от посещението по програма се проведе открит урок по английски език в иновативния XI a клас с учител Марин Моллов. Урокът бе на тема „Спорт“, което е обяснимо поради факта, че в иновативните паралелки в гимназиалния етап на обучение са събрани всички изявени спортисти на училището, за да могат да тренират пълноценно и да постигат високи класирания в национални и международни състезания, но и да учат езици и останалите учебни предмети на отлично ниво. Учебният час по английски показа езиковите познания на спортистите чрез изнесените от тях презентации, а във втората част на урока се включиха и гостите, доста успешно, решавайки кръстословица, включваща различни спортове, с описания на търсените думи само на английски език.

Всички гости присъстваха на отбелязването на Деня на Ботев и загиналите за свободата на България, който по традиция се чества в двора на училището. Учениците от VI клас бяха подготвили половинчасов рецитал, съдържащ интересни факти от живота на Ботев, комбинирани с рецитация на негови произведения и прочит на писмата му. Активни участници в събитието бяха и единадесетокласниците от Школа „ИстОрика“, като носеха техните портрети и гръмнаха с истинско черешово топче след рецитала и минутите мълчание под звуците на сирените в памет на загиналите за свободата на България.

Вечерта пред паметника на Васил Левски в центъра на града Школа „ИстОрика“ организира вече станалия традиционен музей на открито под надслов „Миналото днес“, в което ученици от IX клас представят символи от недалечното минало – времето на социализма. Димитър Димов отчита, че и децата, и техните родители, се отнасят не само с разбиране, но и с жив интерес към темата.

Последният ден от обмяната на опит по програма „Иновации в действие“ в Кърджали беше посветен на иновативни уроци по физкултура, както и демонстративни срещи по волейбол, баскетбол и футбол.

В рамките на партньорството по НП „Иновации в действие“ е предвидено гостуване на екип учители и ученици от СУ „П. Р. Славейков“ в Бургас, заедно с представители на Средно училище с езиково обучение „Ал. С. Пушкин“, по време на което ПГЧЕ „Васил Левски“ ще представи своята иновация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.