Един много ентусиазиран екип от трима учители – Андреяна Стоянова, Милена Андонова и Нели Кацарска и петима ученици – Александра Джермова, Стела Будакова от X клас, Лазар Василев, Станимир Димов и Стелиен Стамов от IX клас от ПГЧЕ “Васил Левски“, Бургас посети училището-домакин по Национална програма „Иновации в действие“ – ПГПЧЕ „Алеко Константинов“, Правец от 10 до 12 ноември 2019 година. 

Основна цел на програмата е да се осъществи обмен на иновативни училищни практики и да се повиши качеството на образователния процес. 

След топлото посрещане от директора на езиковата гимназия в Правец, госпожа Щерионова, нашият екип взе участие в информационна среща за запознаване с иновацията на домакините. На срещата бяха представени и кратки филмчета и презентации за училището и град Правец, изработени от ученици.  

Акцент в иновационния модел на училището е развитието на речевите и комуникационните умения на учениците. Започвайки от осми клас децата се стимулират да развиват презентационни умения, любим подход за това е „разиграване на ситуация по зададен казус“, по-големите възпитаници придобиват умения в областта на творческото писане, създаване на късометражни филми, буктрейлъри, делова кореспонденция, умения за презентиране, съставяне на документация при кандидатстване в университет и други. Не на последно място е проекто-базираното обучение и CLIL (Eзиково интегрирано обучение).   

С голям интерес присъствахме на интегриран урок по английски език и история на тема “Един ден от живота на Луи IV“. Деветокласниците имаха няколко задачи: работа в малки групи – да подберат подходящ текст към комикси по темата, задачи за творческо съчинение, създаване на общ сюжет за кратък разказ и други.  

Голямото междучасие ни изненадаха учениците, изучаващи немски, които се бяха маскирали за традиционния немски празник Fashing. 

Най-атрактивната част от нашето посещение беше да наблюдаваме работата на клуба на госпожа Стефка Атанасова, в който върви подготовката на участниците в BEST (Bulgarian English Speech Tournament). Основната цел на Фондация BEST, организатор на турнира, е припозната от педагогическата колегия на ПГПЧЕ „Алеко Константинов“, Правец и става цел на тяхната иновация. Фондация BEST предоставя възможност на изучаващите английски език ученици да се съберат в езиково-интегрираща и интелектуална общност, в която има стремеж към личностно израстване чрез реч и дебат на английски език, към критично мислене, творческо изразяване, подобряване на езиковите умения, придобиване на увереност, развитие на лидерски потенциал и принадлежност към по-широка глобална общност.  

Имахме удоволствието да чуем състезтелите в категориите „Авторска реч“, „Проза” и „Дуо” и да им пожелаем успех на предстоящото състезание. 

Кариерно ориентиране, дискусионни срещи с интересни личности, добри професионалисти и успели хора се осъществяват в модерно обзаведено колаборативно пространство “Кабинет на лидерите“, създаден и поддържащ се с помощта на бивши възпитаници.

Проектът „Вдъхнови (се)!“ чрез множество разнообразни дейности и обучения, насочени към развиване на уменията на 21 век наистина вдъхновява възпитаниците на ПГПЧЕ „Алеко Константинов“, Правец.  

Вдъхновени са и учителите, на срещата с тях ние чухме и видяхме какво са научили и какво ще приложат в практиата си от обучителните курсове по Еразъм+. 

Изнесени бяха презентации, илюстриращи дейността на училището, както в урочната, така и в извънурочната работа, в т.ч. и по национални и международни програми и проекти.  

Ние също споделихме добри практики и разказахме за нашата иновация. 

Посещението постави началото на нови приятелства и планове за съвместни образователни събития.  

Като добавена стойност към нашето пътувне беше кратката, но много съдържателна културно-образователна програма в Правец и София. Посетихме Къщата-музей на Тодор Живков в Правец. А в София – Църквата „Света Неделя“, Руската църква и Храм-паметник „Александър Невски“ и с голям интерес разгледахме изложбата „Думи, образи, места“, посветена на 140 години от обявяването на София за столица в Софийска градска художествена галерия. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.