"Всяка нелюбов е къртича кръв.
                     Дори да изглежда като спасение."

Здравка Евтимова е пример за подражание както на писателите, така и на хората. Талантът ѝ е безспорен – удостоен е с множество награди. Начинът, по който говори, по който прави пауза, за да каже най-правилната дума – това е нещо, на което трябва да се учим от нея. Във времена, в които всеки говори много за теми, по които не знае нищо, трябва да бъдем поне малко като нея. Човек, който не говори много, но когато казва нещо, то е с най-правилните думи. И с тях казва всичко.

Със сборника си разкази „Кръв от къртица“ Здравка Евтимова доказва, че е в състояние да прави панорамни художествени изображения на действителността, но заедно с това и лаконични и точни анализи. Тя ни поднася творби, които внушават усещане за цялостност на човешкия характер или за същността на дадено обществено явление. Тя умее да заинтригува не само българските читатели, тъй като темите, които разработва в творчеството си, нямат тяснорегионален характер, а поставят на дневен ред сложни общочовешки проблеми. В същото време „вечните теми“ в литературата са обгърнати с българска атмосфера и колорит. Не напразно е в учебниците. Толкова емпатия и човечност в това бездушно време.

“Не разказ, а шамар. Към парадокса на времето – вярата в суеверието. Шамар към онези, които са препълнени с мъка и са въоръжени с ножове – готови да я изтръгват с цената на жертвоприношение, защото вярват, че спасението е всякога извън тях.

Прочетете още…

Имаме удоволствието да Ви представим превод на руски език на разказа на Здравка Евтимова „Кръв от къртица“. Продуктът е част от дейността на ПГЧЕ като иновативно училище. Над превода и видеото работиха ученици от X а и X б клас с ръководители Кети Грънчарова и Яна Димитрова.
Избраният текст отправя послание за духовна устойчивост, за съпричастност към човешкото страдание, за подкрепа между хората в онези моменти, в които ни се струва, че изпитанията на живота са непреодолими.
Това е текст, който трябва да ни припомни, че болестите и неприятностите са част от ежедневието ни, но ние можем да се извисим над тях, ако носим в себе си вяра, ако споделяме чуждата болка и даваме надежда и любов на другите.

Разказа „Кръв от къртица“ на български може да прочетете тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.