Ученици от ПГЧЕ „Васил Левски“ – гр. Бургас, участваха в инициативата на ООН „World Water Day 2021 – Valuing Water“, посветена на 22 март – Световен ден на водата. Темата на проекта, върху който работиха учениците от ПГЧЕ „Васил Левски“, е „Климатични промени – Водата е важна, да действаме!“. Под ръководството на преподавателя по биология и здравно образование – г-жа Десислава Стайкова-Маринова, учениците създадоха мултимедиен продукт и се включиха в конкурса за есе, фотография и рисунка „Водата е живот“, обявен от ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ – гр. Сливен, в рамките на инициативата. Всички отличени ученици получиха сертификат от ООН „World Water Day 2021 – Valuing Water“. Честването на Световния ден на водата 2021 ще бъде отбелязано от ООН в онлайн събитие, което ще започне на 22 март 2021 г., 13:00 ч. на: https://www.worldwaterday.org/. На посочения адрес са достъпни всички отличени презентации на екипите. Отличени и наградени ученици от ПГЧЕ „Васил Левски“: Стела Александрова Иванова – XI д клас – ПГЧЕ „Васил Левски“ – гр. Бургас – категория есе, Категория мултимедийни презентации и репортажи: Фиген Хюсеин Хасан и Елизавета Аркадьевна Саливанова – XI д клас.

Водата е живот!

Може да се каже, че думите “вода” и “живот” са синоними. Водата е била на земята преди нас и ще остане след нас.

Във водата е елексира на живота. Благодарение на нея рибите има къде да живеят,  също така подържа живота на всички живи същества, като например растенията, животните и на нас, хората.  За жалост не осъзнаваме какво  богатство имаме, без което реално не можем да живеем. Всеки ден четем, чуваме и виждаме реки, езера, морета, та дори и океани, които са замърсени до безобразие. За това разбира се нее виновен някой друг, а самия човек.

Голяма част от населението не се замисля или не иска да се замисли за последиците на това безразборно замърсяване. От всички пластмасови бутилки, найлонови торбички, кутии от цигари и още множество трудно разложими вещества, които плуват най-спокойно  в нашите води се е стигнало до рязък скок на смъртността, на морските обитатели, до повишени нива на токсичност и киселинност на водата. Още нещо изключително вредно за самите нас, но все пак получило се от наши действия: във водата, която всеки един от нас пие, всеки ден има микро частици пластмаса. Ето до къде сме я докарали, пием това, което сме изхвърлили.

След време, когато водата бъде негодна за пиене, много хора ще се сещат за отпадъка, който са изхвърлили, но няма ли вече да е късно за това, не трябва ли промяната да започне още сега, от теб, от мен, от съседа. Няма значение, от кого ще започне промяната важното е тя да започне.

Имаме две възможни опции- първата, да продължаваме, както до сега, да не ни пука какво, къде, изхвърляме, колко време ще му е нужно да се разгради. Да бъдем едни непукисти, на които не им пука дори за собственото им здраве или това на децата им. Нека съсипем нещо дадено ни за да живеем и да оставим бъдещите поколения да оцеляват както могат. Втората ни опция е да се погрижим ако не можем да поправим стореното, поне да го спрем до тук. Не е трудно да заменим пластмасовите изделия с такива, които са за многократна употреба или поне с такива, които са от био-разградими материали, така помагаме не само за опазването на водите, а като за опазването на природата, когато не виждате къде да изхвърлите отпадъка, просто го задръжте докато намерите кошче, едва ли ще отнеме толкова време и енергия, още нещо, с което може да помогнете дори минимално- не оставяйте водата да тече безпричинно. Ако имате желание за по-големи действия може да се включите към някоя организация, която се занимава с пречистването на водните басейни, или просто може да отиде на близкия плаж, река, езеро и да порзачистите малко и най – малкото е от значение.

Не бива да следим максимата, че един човек може да промени нещо, защото стотици хора всеки ден си го казват, а стотици по едно, определено няма да е само един човек. Промяната сме ние, от нас завеси. Няма ли да е смешно децата ни или внуците ни след години да се налага да пречистват водата по няколко пъти само заради нашето безхаберие днес. Както казах и в началото водата и живота са синоними. Тя е видяла раждането на нашата планета, всичките красоти по нея, всички щастия и нещастия сполетяли планетата ни, раждането на всеки един от нас, както ще види и нашия край, за това нека се постараем и с общи усилия да съхраним нашия еликсир на живота, за да имаме едно по – добро утре.

Стела Александрова Иванова – 11д клас; ПГЧЕ „Васил Левски“

Ръководител: Десислава Стайкова